Jak podawać sery: według nas nadrzędna zasada to: podajemy tak żeby NAM smakowały! Jeśli lubisz na słodko- jedz na słodko, jeśli z bakaliami to proszę bardzo, a jak na pieczywie: droga wolna. Jedzenie serów to przyjemność i to Tobie powinien on smakować!Sery przechowujemy w lodówce, w dolnej szufladzie lub na dolnej półce czyli w tej części lodówki w której panuje temperatura około 6⁰ Celsjusza.
Jeśli masz kilka serów: zapakuj je osobno, wówczas aromaty nie będą się mieszać. Sery przyciągają i pochłaniają zapachy z tego względu każdy kawałek/rodzaj sera warto zawinąć osobno w papier powlekany, woskowijkę czy też włożyć do pudełka albo pod klosz. Fajnym i wielorazowym rozwiązaniem są pudełka próżniowe!
Szczelnie zapakowany ser w kawałku (nie w plastrach) jest smaczny średnio 2 tygodnie – w zależności od rodzaju sera.
Przed podaniem i konsumcją sery z lodówki na minimum 20 minut wcześniej. Aromat sera lubi temperaturę pokojową: wówczas jest najbardziej rozwinięty i pełen.