Jaki nóż do sera

Nóż uniwersalny – nazwa mówi wszystko. Da się, nim pokroić ser miękki, półtwardy a także świeży. Jest to ostry nóż, dość szeroki z ostrym czubkiem. Najczęściej występuje w zestawach noży. W warunkach domowych to każdy nóż, który spełnia powyższe założenia. 😉 Płaski nóż – płaski, bo nie ma ostrego czubka, dzięki czemu bezpiecznie oprzemy tam …

Jaki nóż do sera Read More »

Jaki ser do pizzy

To pytanie skierowaliśmy do Karoliny z pizzeria Farfalla: „Najlepiej zdecydowanie tłusty. Jeśli ma wyrazisty smak, to można go połączyć z czymś pikantnym typu Salame Spianata lub słodkim, nawet z czekoladą.” Nasze sery mają minimum 45% tłuszczu czyli są pełnotłuste – wszystkie nadają się na pizzę a my zachęcamy do eksperymentowania ze smakami.Dzięki czystemu składowi (ser, …

Jaki ser do pizzy Read More »

Jak podawać sery

Jak podawać sery: według nas nadrzędna zasada to: podajemy tak żeby NAM smakowały! Jeśli lubisz na słodko- jedz na słodko, jeśli z bakaliami to proszę bardzo, a jak na pieczywie: droga wolna. Jedzenie serów to przyjemność i to Tobie powinien on smakować!Sery przechowujemy w lodówce, w dolnej szufladzie lub na dolnej półce czyli w tej …

Jak podawać sery Read More »

Jak przechowywać sery

Przechowujemy je w lodówce, w dolnej szufladzie lub na dolnej półce, czyli w tej części lodówki w której panuje temperatura około 6⁰ Celsjusza. Sery przyciągają i pochłaniają zapachy, z tego względu każdy kawałek/rodzaj warto zawinąć osobno w papier powlekany, woskowijkę, czy też włożyć do pudełka albo pod klosz. Fajnym i wielorazowym rozwiązaniem są pudełka próżniowe! …

Jak przechowywać sery Read More »

Scroll to Top